سیستم
زراعتی در ولایت دایکندی بسیار ناکار آمد
است
نویسنده: محمد فروغی
بیش از یک قرن است که پیشرفت و تحول چشمگیری در صنعت کشاورزی در دنیا ایجاد شده است،با ورود ابزار الات و ادوات زراعتی مانند کمباین، علوفه خردکن برقی،روگر و تیلر، کولتیواتوراره ، علف زن ، شمشاد زن و چمن زن برقی ،پمپ آب،پمپ سمپاش،دستگاه خط پاک کننده حبوبات،دستگاه خط کامل بوجاری گندم به ظرفیت پنج تن در ساعت، دستگاه بالابر پدالی با ظرفیت 100 تن،دستگاه بوجاری بذر گندم و جو،انواع تراکتورها، پمپ وکیوم، دستگاه خرمنکوب، دستگاه ضد عفونی کننده سیار، دستگاه الواتور (بالابر ) دستگاه شن گیر،کولتیواتور کودریز، گاوآهن یکطرفه و دوطرفه، دیسک تاندوم، دیسک افست،کودپاش،کلتیواتور،فاروئر،تریلر، چغندرکن،چیزل، لندلولر، کلوخ شکن،خاک ورز،روتیواتور،اسکریپر و لندلولرلیزری،مرزکش،نهرکن،بیل عقب، سمپاش،تانکر،فرانت لودر،دکمپکتور،مته چاله زن رایک،و...تغییرات و تحولات شگرفی در عرصه ی کشاورزی در دنیا ایجادشده است و امروزه گامهای بالاتر از این در سطح کشاورزی مانند کشاورزی ارگانیک و استفاده از نانو بیوتکنولوژی در کشاورزی مطرح است؛ متأسفانه علیرغم این دگرگونی های اساسی در عرصه کشاورزی، در ولایت دایکندی کشاورزی بسیار به شکل سنتی و با ابزار آلات قرن حجری صورت می گیرد. هیچگونه تغییری در شیوه کشاورزی به وجود نیامده است. در مناطق این ولایت از شروع فصل کاشت و آماده سازی زمین تا فصل برداشت محصول، همه کارها به شکلی سنتی و آمیخته با دستگاههای قدیمی انجام میشود، که همین وضع سبب کاهش چشمگیر محصولات در این ولایت گردیده است.هدف این نوشتار آشنایی مسئولین و خوانندگان به سیستم زراعتی ولایت دایکندی است:
معرفی ابزار الات کشاورزی در ولایت دایکندی
ابزارهای کشاورزی که دراین ولایت به کار میرود شامل انواع ابزارهای دستی ساده مانند بیل، کج بیل، شاخی، داس دسته کوتاه، کلنگ، چپچور، دامی چوبی از قبیل قُلبَه گاو، جوغول گاو، یوغ، سوغمه،پلک،چَپَر، و اسپار، و مانند آنها اند.
1. بیل
مردم از دونوع استفاده می کنند، یکی تک بیل و دیگری را رش یا راش بیل میگویند. تک بیل ساخت آهنگران محلی است. دستهی آن از چوب و کاسهی آهنی آن به صورت استوار بدون خم خوردگی ساخته میشود. پشت سر کاسهی بیل، بازوی چوبی وجود دارد که از وسط آن سوراخ است و با فانههای چوبی به دستهی بیل، محکم میشود. این شانه در وقت تک بیل کردن زمین به کارگر کمک می کند که زمین را عمیقتر بیل بزند.
راش بیلها ساخت کشورهای خارجی است. کاسهی راش بیل خم است و شانهی خمیده دارد. نوعی از راش بیل که به آن بیل چینایی میگویند، بسیارمعمول و معروف است.
2. چبچور
چبچور ابزار راحت و دمدست است که از کلنگ کمی کوچکتر است. این وسیلهی ساده توسط آهنگران محلی ساخته میشود. دستهی آن بیشتر از چوب بادام یا تاخوم است که با شینیهی آهنی یا چوبی به چبچور وصل میشود. شینیه در محکم کردن دسته نقش اصلی را دارد. برای این کار چبچور را با دسته نخست در آب میگذارند و در پایان با چکوش یا الغه میکوبند که سفت شود.
3. اسپار
اسپار چند قسمت دارد. نوک اسپار: که مردم به آن سوغمه میگویند از آهن فولاد است که در زمین فرو میرود. ته آن پهن است و به کندهی اسپار محکم میشود.
4. پَلَک:
چیزی شیه تناب ، گلفت و محکم می باشد با این وسیله یوغ را به گردن گاب می بندد.
5. کُنده اسپار:
از چوب محکم است ماهی مانند که در پشتسر خود سوراخی مربع شکل دارد که دسته یا تیر اسپار به آن وصل میشود.
6. شمشیرک:
درکنار دسته برای استحکام آن جاگاشته میشود. این چوب یک راس نوکتیز و یک قاعدهی پهن دارد که راس نوکدار آن از تیرچوب میگذرد و آن را محکم میکند. شمشیرک باعث تعادل اسپارهنگام کار میگردد.
7. تیر اسپار:
چوب انحنایی شکل است که یک طرف آن به کنده و شمشیرک طرف دیگر آن برای استوار نگهداشتن اسپارتوسط گوشک و ریسمان و اتنگ به یوغ وصل میشود.
8. گوشک اسپار: چوب استوانهی شکل است که در سوراخ نوک تیر جاگذاشته میشود. گوشک چوب است که اسپار را به یوغ وصل میکند.
9. یُوغ:
این وسیله عبارت است از یک چوب راست به انداز حدود یک متر وبیست سانت که روی گردن دوگاب قلبه قرار می گیرد. به سخن دیگر چوب بند است که گاوان را با آن تحت فرمان میآورند. وسط یوغ که آن یوغله گفته میشود، ثابت است. یوغله محل تلاقی یوغ و تیراسپار است که با ریسمان و اتنگ بههم وصل میشوند. دو طرف دیگر یوغ مانند کپ چوی در باز و بسته میشوند که به آن قبتل یوغ میگویند. گاوان نخست وارد در یوغ میشوند و سپس با چوببند یوغ به بند کشیده میشوند تا نافرمانی نکنند.
10. آتنگ یا ریسمان:
آتنگ ریسمان است که تیر اسپار را به یوغ وصل میکند و آن را میبندد. در گذشته آتنگ را از چوب الترغینه، لوخ و پوست گاو میساختند. اکنون بیشتر از ریسمان پلاستیکی و ریسمان تایری است.
11. ماله
ماله قطعه چوب مستطیل شکل است که در وسط سوراخ مربع شکل دارد. تیرماله درون این سوراخ مربع شکل با شینیه و پانه محکم میشود. تیرماله مانند تیر اسپار است که ماله را به یوغ وصل میکند. ماله دو سوراخ در دو گوش دارد که با زنجیر به تیرماله وصل میشود. در پایان شخم زدن دهقان اسپار را از گاوان جدا میکند و ماله را به جای آن می بندد. ماله کردن شبیه اسپار زدن است با این تفاوت که به جای لر زدن زمین را ماله میکند و هموار می سازد تا برای ورغ و جر آماده شود. دهقان هنگام ماله زدن روی ماله سوار میشود، دم یکی از گاوها را به دست می گیرد و با تال آنها را به تندی میراند تا زمین خوب هموار شود.
12.داس:
یکی از ابزارآلات دستی کشاورزی است که از دستهای معمولاً چوبی و تیغهای آهنی به شکل قوس تشکیل شدهاست که این قوس میتواند نیمدایرهای و یا بیشتر باشد. بخش داخلی این تیغه تیز و برندهاست و کشاورز از آن برای دروی محصولاتی همچون گندم و جو و یا علف و یونجه استفاده میکند. شکل نیمدایرهای و تیغهٔ تیز درونی داس به کشاورز این امکان را میدهد تا ساقههای گیاه را درون آن قرار داده و از انتهایشان قطع نماید. او برای این کار میتواند محصول را بهصورت دستهدسته در یک دستش گرفته و با دست دیگرش که داس را نگاه میدارد درو نماید که در این صورت حرکت تیغهٔ داس به سمت فرد دروگر خواهد بود. همچنین او میتواند گیاهان را با گذاردن چوبدستیای بر رویشان در جای خود محکم نموده و سپس درویشان نماید و یا اینکه آنها را بدون نگهداشتنشان ببرد که در این صورت حرکت داس معمولاً به سمت مخالف خواهد بود.
داس میتواند دارای دستهٔ کوتاه باشد که در این صورت کشاورز با یک دست آن را نگاه داشته و با خمشدن بر روی زمین به دروی محصول میپردازد و یا اینکه دستهاش بلند باشد که در این صورت فرد دروگر آن را با دو دست گرفته و بهصورت ایستاده محصولاتش را درو مینماید. داس دستهبلند در عینحال از تیغهٔ بلندتری نسبت به داس دستهکوتاه برخوردار است.
13.چار شاخ
خوشکش، پَل کش، آله کش
ورغ و پَلوان کشی را نخست با اسپار ورغ و کندلو میکشند، سپس با بیل پلوان درست میکنند. برای پَلوانها دهن ورغی میسازند. در پایان با خوشکش آله درست میکنند.
پَل کش: از چوب درست میشود. دستهی پلکش مانند بیل درست میشود و بدنهی آن مانند خوشکش که قطعه چوب است مستطل شکل که در وسط آن سوراخی ساخته میشود. دسته با شینیه و پانه از این طریق به بدنه وصل میشود. پل کش بیشتر برای زمینهای شیلاوه و پتی استفاده میشود که امکان ماله با گاو نباشد.
خوشکش همان آله کش است. دستهی آن از چوب است و بدنهی آن از چوب و گاهی آهن که مانند نوک مرغابی ساخته میشود. با خوشکش خطهای موازی(جر- آله) روی زمین ماله شده میکشند. آب در این آلهها جریان مییابد و به ریشهی گیاهان میرسد.
شُدیار
به زمین شخم زده شده شدیار گفته میشود. زمین شدیار دارای پستی و بلندی(کلوخ) است. برای از بین بردن کلوخهای آن باید ماله روی آن کشیده شود. ماله کردن باعث میشود که زمین هموار گردد، دانهها در خاک فرو رود، پرندگان نخورد و زمین همسطح شود.
کیشه
پس از ماله کشیدن زمین، دهقان اسپار را دوباره به گاوها میبندد و زمین را به شیخکی و کندلو تقسیم میکند تا ورغ و کندلو ساخته شود و زمین ورغ جر شود. دهقانان این کار را کیشه(جراندازی) میگویند. برای این کار نخست دهقان با چبچور زمین را خط میکشد. سپس یک نفر زنجیر یکی از گاوها را به دست میگیرد و دهقان با هی کردن گاوان اسپار را درست روی خط کشی فرو میبرد و ورغ، کندلو و شیخکی درست میکند. ورغها میتواند کندلو یا شیخکی باشد
محصولات زراعی
محصول کشاورزی به گیاهی (هر گیاهی) خودرو یا کشت شده گفته میشود که محصول آن در مراحل خاصی از رشد گیاه توسط انسان برداشت میشود.
محصولات کشاورزی زراعی در ولایت دایکندی عبارت اند از ذرت- جواری، گندم، جو، ارزن، نخود، شرشم، موشنگ، باقلی، عدس، شلغم، زردک، پیاز، انواع سبزیها، شبدر، یونجه- ریشقه و مانند آن که بسیار ابتدایی کشت می شوند.
محصولات باغی
محصولات باغی عبارت است از بادام، انواع زرد آلو، انواع انگور، سیب، انجیر،گیلاس،جوز(گردو)هندوانه،خیار،خربوزه،
زمین کشاورزی
زمین شیلاوه: زمین است که بیشتر در مسیر آبراهها قرار دارد که به آن زمین قول و بوم هم گفته میشود. شیلاوهها بیشتر در معرض فرسایش و سیل بردگی است. این زمین کم حاصل است اما برای درختکاری و باغداری نیکو است.
زمین شیبدار: زمین ناهموار را پتی میسازند. پتی سنگچین است که به صورت زینه های کلان ساخته میشود تا زمین هموار گردد. قلبه کردن پتی سختتر از زمین شیلاوه است. برای این کار به دهقان ماهر و گاوهای کارآزموده نیاز است. از اینرو گوشههای پتی که پخته میماند را توسط چبچور میکنند. پتی را با پل کش ماله میکنند و گوشههای آن را بلند تر میسازند تا از سرریزی آب جلوگیری شود و آب پشت آن بایستد. پتی را کمی شیبدار میسازند تا آب به آرامی درآن حرکت کند. مردم محل به این پتی کرت و کردک یا کرتک نیز میگویند.
فرآیند کاشت وبرداشت محصولات کشاورزی
1. آبیاری زمین:
ابتدا دهقانان زمینی را که قصد دارد گندم ،جو یا چیز دیگر بیکارد آب می دهد (آبیاری می کند)، وقتی زمین آب خورد، چند روز( از دو تا شش روز) صبر می کنند تا زمین آمادهی شخم زدن شود. وقتی زمین آماده شد و آبش گرفته شد، زمین بذرافشانی میشود.البته گاهی به منظور افزایش بهره وری قبل از آبیاری زمین سنگ ریزهها از روی سطح زمین پاکسازی و کود حیوانی در سح زمین پخش می شود.
2. پاشیدن بذر یا تخم در روی زمین:
در مرحله دوم وقتی زمین برای قُلبه کردن آماده شد، دهقان بذر مورد نظر را در سطح زمین می پاشد و این کار به صورت دستی انجام می شود یعنی ابتدا دهقان بذر را داخل دامن یا یا داخل کیسه میکند و آن کیسه بذر را به کمر میبندد وسپس با دست آن را می پاشد.
3. قلبه کردن(شخم زدن)
در گام بعدی دهقانان زمین را شخم می زند. لازم به ذکر است که شخم زدن زمین علاوه برای آماده سازی کاشت و به منظور اختلاط مواد مغذی و یا برای کنترل آفات نیز صورت می گیرد.
طریقه شخم زدن زمین:
زمینهای تخم زده شده توسط گاو آهن(قلبه) شخم زده میشود. دهقان اسپار را با آتنگ به یوغ میبندد و یوغ را در گردن گاوان بند میزند. گاوها را به گوشهی زمین میبرد و با صدای کشیده میگوید(اوبیه) و گاوان را با چوبتر به داخل زمین میراند و زمین را شیار مانند(لر) قلبه میکند. وقتی یک خط کشیدهی قلبه به پایان رسید، دهقان کندهی اسپار را با چالاکی از زمین میکشد و با صدای (اوبیه) ، گاوان را میچرخاند و دوباره زمین را لر میزند. لرها باید در کنارهم باشد و نزدیک به هم تا زمین بدون شخم نماند. اوبیه، او، اوهه، کوتابیه صدای رمزی است بین گاوها و دهقان. گاوان با شنیدن این رمزها جهت را عوض میکنند و از دهقان فرمان میبرند. وقتی زمین یکبار به صورت طولی قلبه شد، دهقان آن را به صورت عرضی قلبه میکند که به آن(دو اسپیره، سرحلال، سرجم حلال) میگویند. این کار باعث میشود که زمین خوب شیار و شخم زده شود. دهقان هفت تا نه ساعت در روز قلبه میکند. در وسط روز چای میخورد و به گاوها علف تر و تازه میدهد.
لازم به ذکر است وقتی گاو و الاغ برای زمین شخم زدن پیدا نشود و یا زمین کوچک باشد که نیاز که گاو قلبی نباشد، زمین را چبچورکو میکنند. برای این کار چند مرد و گاهی همراه با زنان، زمین را با چبچور شخم میزنند و با مالهی دستی ماله میکنند. چبچورکو بیشتر به صورت جمعی(آشار) انجام میشود.
گاهی زمین به وسیله دهقان شخم زده می شود
4. ماله کردن زمین
دهقان پس از بذر پاشی و شُدیار کردن زمین، در این مرحله زمین شخم زده شده را به منظور مسطح کردن زمین، زمین شُدیار شده را ماله میکند.
5. ورغ و ایزو بندی:
در نهایت به منظور آبیاری و یا همان آب دادن زراعت، زمین را ورغ و جر می زند. و زمین به قسمت های مختلف تحت عنوان ایزو تقسیم می گردد. ورغ یا کندلو به صورت برآمدگیهای کرت(پلوان) ساخته میشود. عمق ورغ بیشتر از جر است. آب نخست وارد ورغ یا کندلو میشود و سپس از طریق دان آله (ناودان) که بیشتر با علفهای هرز ساخته میشود، وارد جر میشود. جر یا آله خطهای موازی است که روی زمین کشاورزی شیار میشود و آب برای رسیدن به ریشههای گیاهان به آرامی در آن جریان مییابد. پای زمین را بر آمده درست میکنند که آب در آن بایستد و یا به سمتی هدایت شود. این جای را پای اله یا پای آو میگویند.
6. آب دادن
نخستین آب دادن زمین کشاورزی را خَکاو (خاک آب) میگویند که بسیار سخت است و مهارت بالایی میخواهد. وقتی آب مسیرش را پیدا کرد و زمین سفت شد، آسانتر میشود. آب دادن زمین به نوبت است. در زمینهای گِلی هفت روز و زمینهای ریگزار سه تا چهار روز بعد آبیاری میشوند.
نصب آدمک در داخل گندم برای فرار گنجشگ
7. غنی سازی زمین:
کشاورزی در ولایت دایکندی معمولاً همواره با کود حیوانی همراه است. کودهای حیوانی جزو بهترین و مرغوب ترین نوع کود است که البته امروزه بدلیل کمیابی کود حیوانی از کود های کیمیای(شیمیایی) نیز استفاد میشود.به شکل معمول دو تا سه نوبت کود شیمیایی روی زراعت پاشیده می شود.
8. دِرو کردن:
وقتی محصول کشاورزی رسید معمولاً دهقان آن را درو می کند وبه صورت قوده های منظم در زمین قرار می دهد مانند تصاویر زیر:
9.جمع آوری محصولات زمین از سطح زمین کشاورزی:
پس از دوری محصول ،دهقانان آن ها را در خرمنجوی (محلی که گندم یا جو در آن جا از کاه شان جدا می شود) منتقل می کنند و مدتی محصولات در خرمنجوی میماند تا کاملاً خشک بیشود.
10.کوبیدن خرمن:
پس از خشک شدن محصول به دوشیوه زیر کوبیده می شود:
الف)از طریق چپر کردن:
ب)از طریق جغول:
12.مرحله جداسازی دانه از کاه